Search
Login

Rokin 75 Amsterdam

Een bedrijf starten met vrienden is leuk. Maar wat als één van de compagnons na een paar jaar weg wil? Gerhard te Velde, Kevin Steba en Benny Schuurman delen hun ervaringen. "Mensen denken meteen dat je ruzie hebt gehad."

 

Hij komt nog af en toe langs, voor de gezelligheid, de oud-compagnon van Gerhard te Velde. Drie jaar lang werkten Te Velde, Joren Harmanny en Jochem Oldenbroek (foto) intensief samen aan het opbouwen van studentenklusbedrijf MijnStudent. Totdat Oldenbroek een halfjaar geleden aangaf iets anders te willen doen met zijn leven. Te Velde: “Mijn eerste reactie was: kan ik je nog overhalen om te blijven?”

 

Uitkoopsom

De beslissing kwam als een klap, al wisten Te Velde en Harmanny wel dat hun compagnon al langer twijfelde. De timing was niet ideaal: het bedrijf zit in de investeringsfase en moet alle zeilen bijzetten. Te Veldes volgende reactie was dan ook: nu hebben we een nieuwe Jochem nodig. Ze doken met z'n drieën de kroeg in om de opties door te nemen. "We hebben alles overwogen, zoals Jochem in een adviserende rol aanhouden. Maar dat wilden we niet. Dan kun je over twee jaar zo’n situatie krijgen waarin je denkt ‘wat moeten we met die Jochem-aandelen?’.” In goed overleg besloten ze dat Oldenbroek uitgekocht zou worden en Te Velde en Harmanny met z’n tweeën verder zouden gaan. 

 

De uitkoopsom werd gezamenlijk bepaald. “We hadden alle drie ongeveer hetzelfde bedrag in gedachten, dus dat was prettig. We hebben daarbij wel gezegd: het wordt pas uitbetaald als het bedrag ‘over’ is. Het is bedrijfseconomisch niet verantwoord om dat af te tikken nu we net veel geïnvesteerd hebben”, licht Te Velde toe. Met een jurist werden daarnaast alle ‘wat als’-scenario’s vastgelegd. “Afspraken over wat er gebeurt met de uitkoopsom als er nog een compagnon wegvalt, dat soort dingen.”

 

Spanning

Bij Kevin Steba en Benny Schuurman ging het andersom: Steba vroeg Schuurman om te vertrekken uit het bedrijf. Ze waren elf jaar geleden, op 17-jarige leeftijd, samen webbureau Extreme Media gestart. Ze groeiden geleidelijk in hun rol als ondernemer. Pas na een paar jaar stond Steba stil bij zijn rol. “Toen ging ik erover nadenken: wat wil ik in het leven, hoe wil ik het bedrijf voortzetten? We wilden persoonlijk verder groeien, maar dat lukte met Extreme Media niet meer. Benny en ik waren de perfecte match als team, we vulden elkaar aan. Maar ik hou niet van balans, ik zoek verstoring, spanning, uitdaging. Daarnaast waren we het niet eens over het laten groeien van het bedrijf.”

 

Het bedrijf opheffen vonden ze beiden geen optie, dus stelde Steba voor om het bedrijf alleen voort te zetten. “Ik wilde testen voor mezelf waar ik stond, wat ik met het bedrijf kon doen”, legt Steba uit. Schuurman reageerde positief. “Ik was al een tijdje op zoek naar iets waar ik meer creativiteit in kwijt kon, en had de ambitie om nog een keer iets voor mezelf op te bouwen. Toen Kevin vroeg of hij het bedrijf alleen kon runnen, vond ik dat dus prima.”

 

Zombieperiode

De onderhandelingen gingen vrij soepel bij Steba en Schuurman. “Natuurlijk heb ik ook weleens gedacht: waarom zou ik al dat geld betalen? Het blijft een gevoelig verhaal, maar we hebben nooit misgunning gehad. Hij wilde mij niet financieel uitkleden en ik wilde dat hij het goed zou hebben”, vertelt Steba. “Hadden we het op het scherpst van de snede uitgespeeld, dan waren we allebei waarschijnlijk op niks uitgekomen. Je kunt wel honderd redenen bedenken waarom de één meer recht op het geld heeft dan de ander. Je hebt niks meer aan elkaar, dus je kunt makkelijk afglijden. Maar wij hadden een sterke vriendschap en wilden dat zo houden.”

 

Binnen een maand was de deal rond. “Nadat we het uitgesproken hadden, zijn we een week uit elkaar gegaan om rust te hebben”, vertelt Schuurman. “Daarna wil je het snel geregeld hebben, anders wil je blijven meepraten over zakelijke beslissingen waar je niets meer mee te maken hebt.”
Steba kijkt op die periode terug als ‘een soort zombieperiode’. “Het bedrijf loopt door - het personeel, de klanten - en we hadden geen tijd om een gefaseerd plan uit te werken.” Samen met een financieel adviseur werden de waarde van het bedrijf en de uitkoopsom vastgesteld. Daar bovenop maakten ze afspraken over randzaken als een webshop en een serie domeinnamen die ze gezamenlijk bezaten. Schuurman lacht: “Die hebben we gewoon onderling verdeeld: welke wil jij, welke wil ik.” Steba vult aan: “Een gemiddelde accountant had dat proces raar gevonden, we hebben het op gevoel gedaan en niet op basis van cijfers.”
VerdomhoekjeBij MijnStudent was het traject in drie maanden afgerond. Te Velde en Harmanny verdeelden de taken opnieuw en sturen nu naar tevredenheid gezamenlijk het achtkoppige team aan. De persoonlijke inbreng van oud-compagnon Oldenbroek was moeilijker te vervangen. “Jochem was de sfeermaker van het bedrijf. Hij zorgde er altijd voor dat iedereen goed in zijn vel zat.”

 

Te Velde ziet nu wel de voordelen in van ondernemen met z’n tweeën. “We kunnen veel sneller schakelen. Nu nemen we misschien af en toe wat ongenuanceerde beslissingen, maar dat is niet erg.” De reacties van anderen zijn hem wel tegengevallen. “Je wordt in een verdomhoekje gezet. Als een compagnon vertrekt, denken mensen vaak dat je ruzie hebt gehad of dat het slecht gaat met het bedrijf.”

 

Klanten verloren

Steba en Schuurman merkten ook dat buitenstaanders het vaak lastig te begrijpen vonden. “Sommigen verklaarden ons voor gek. Die zeiden: jullie zijn een gouden duo, waarom gaan jullie uit elkaar? Dan is de magic van Kevin en Benny weg”, beschijft Steba. En hij geeft toe: hij heeft er klanten aan verloren. “Sommige klanten zaten niet op mij te wachten, ik gooi meer emotie in een gesprek. In het begin vond ik dat erg, maar nu vind ik het wel goed zo. Ik heb er ook weer andere klanten bij gekregen.”

 

Het vertrek van zijn compagnon heeft Steba naar klanten en relaties niet expliciet gecommuniceerd. “Ik heb nog overwogen een brief te sturen, maar dat werd me afgeraden. Het zou tenslotte niet uit moeten maken; het bedrijf moet gewoon doorgaan”, legt hij uit. “Ik heb het wel terloops gezegd in gesprekken: ‘wist je dat Benny weg is trouwens?’ Het scheelt dat ik de buitendienst deed en toch al contact had met negentig procent van de klanten. Andersom was lastiger geweest.”

 

Plezier

Schuurman is inmiddels tevreden bezig met enkele startups, waaronder live zoekmachine Chaptur. Steba kijkt terug op een rollercoasterjaar. Hij liet Extreme Media groeien, nam veel mensen in dienst, en besloot weer terug te krimpen. “Ik heb de uitdaging in de verkeerde dingen gezocht. Een groter bedrijf geeft niet per definitie meer uitdaging, plezier en voldoening. Ik ben van nature geen manager; plannen en monitoren zijn niet mijn sterkste kanten”, vertelt hij. “Ik heb daarom besloten om Extreme Media weer kleiner te maken, terug naar de basis. Dat geeft mij veel meer rust en overzicht. Ik ga nu een andere invulling geven aan het bedrijf. Inhoudelijk wil ik me gaan focussen op mobiel internet en ik ga meer samenwerken met freelancers. Ik zie die veranderingen als iets positiefs, niet als terug bij af. Ik ben persoonlijk erg gegroeid.”

 

Bron: Sprout.nl
http://www.sprout.nl/101/49281/25-onder-de-25/wat-als-je-compagnon-vertrekt.html

Last modified on Friday, 17 February 2012 09:04
Rokin 75 Administrator

Rokin 75 Administrator

Beheerder website rokin75.com | greencreatives.nl

E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Leavea comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated.
Basic HTML code is allowed.